zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно налягане



Повишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... да се говори за артериална хипертония, бяха 140 мм/Hg (за систолното) и 90 мм/Hg (за диастолното артериално налягане). За оптимални (т.е. най-добри препоръчителни стойности) се считаха 120/80. Напоследък, особено според проучванията на американската кардиологична асоциация, се установява, че трайното поддържане на стойности над 115/75 вече започва да повишава риска от развитие с напредване на възрастта на сериозни сърдечно-съдови усложнения в следствие артериална хипертония.

Въпреки че в никакъв случай кръвно налягане 115 до 120 за систолното и 75­-85 ­ за диастолното, не може да се определи като повишено, резултатите от тези проучвания трябва да се имат предвид при изчисляване на риска от сърдечно-съдови усложнения особено при наличие и на допълнителни рискови фактори.
В зависимост от стойностите на артериалното кръвно налягане (АН) артериалната хипертония се класифицира в различни степени на тежест. Следващата таблица (позоваваща се на препоръките на Европейската асоциация по артериална хипертония) показва определянето на тези степени според стойностите на систолното и диастолното кръвно налягане.
Ако стойностите на систолно и диастолно кръвно налягане се движат в рамките на различни степени, за определяща се взема по-високата степен.

В отделена група се класифицира т.нар. изолирана систолна артериална хипертония ­ за нея се говори, когато се регистрира систолно АН над 140 и диастолно под 90 мм/Hg. Тя е по-характерна за хората в напреднала възраст (над 60 г.), но може да се установи и във всяка възраст. Този тип хипертония не се отличава съществено от другите групи от гледна точка на рискове и лечение, а отделянето й в отделна категория е с цел да определи като артериална хипертония дори само повишената "горна граница" при нормална "долна", защото това състояние се среща често. Изолираното трайно повишение на диастолното кръвно налягане над нормата (90) при нормално систолно се среща рядко и също се определя като артериална хипертония.

Степен ...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.