zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Повишеното кръвно налягане



Повишеното кръвно налягане

Артериалната хипертония е едно от най-разпространените болестни състояния в съвременното общество.

здраве.bg

... обикновено не създават проблеми. С напредване на АХ очните увреждания погресират, могат де се появят кръвоизливи в очните артерии и да се стигне до пълна загуба на зрението.

За развитие на описаните усложнения при АХ роля играят и допълнителни рискови фактори като възраст, пол, повишеното ниво на холестерол и мастни киселини в кръвта, тютюнопушене. Наличието на придружаващ захарен диабет (който нерядко върви "ръка за ръка" с АХ) особено засилва рисковете за поява на тежки сърдечно-съдови, бъбречни и очни увреждания.
Въпреки описаната доста страшна картина на последиците от АХ, за щастие съвременната медицина разполага с достатъчно ефикасни методи за борба с това заболяване.
Разбира се, от основно значение е съдействието на самия пациент. Много важно е предпазването от появата на заболяването особено при хора, които имат някои рискови фактори за това.

Предразположените трябва да сведат тези фактори (онези, които подлежат на контрол) до минимум ­ например:
- премахване на затлъстяването,
- повишаване на физическата активност,
- значително намаляване приема на готварска сол,
- оптимален хранителен режим, гарантиращ прием на небходимите хранителни вещества, витамини, минерали и антиоксидантни вещества, ограничаване приема на мазнини.

От изключителна важност е да бъдат спрени тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. Не на последно място е необходимостта от намаляване на психоемоционалния стрес.
При наличието на допълнителни хронични състояния като захарен диабет, повишено ниво на холестерол и мастни киселини, те трябва да бъдат оптимално контролирани, защото значително увеличават риска и възможните усложнения.
Здравите млади хора (до 35­-40 г.) е добре да проследяват кръвното си налягане поне 2 пъти годишно. При наличието на рискови фактори, особено повече от 1 или вече е установено наличието на високо нормално кръвно налягане, проследяването трябва да бъде по-често.
Ако вече страдате от високо кръвно налягане,
за вас с още по-голяма стриктност важи...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    55+    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.