zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да понижим холестерола без хапчетаКак да понижим холестерола без хапчета

Правилната диета може да е също толкова ефективна за сваляне на холестерола колкото лекарствата.

7 ноември 2011, здраве.bg

Нерационалното хранене заедно с консумацията храни с много добавена захар и нездраволовни трансмазнини може да доведе до повишаване на холестерола. Затова е важно да направим всичко по силите си да избегнем това.

25% от хората над 45-годишна възраст приемат лекарства за понижаване на холестерола - т.нар. статини. Защо обаче да се стига до тази най-крайна мярка!? Проучвания сочат, че промяната на начина на хранене може да свърши също толкова добра работа, при това без да се стига до нередките при употреба на статини усещане за хронична умора и разстройства в сексуалната функция.

Специалисти, чието проучване е публикувано в Journal of the American Medical Association, проследили 345 души с високи нива на холестерола. Тези хора били поставени за 6 месеца на една от общо две вегетариански диети с ниско съдържание на холестерол. Първата диета съдържала малко количество наситени мазнини, а на участниците препоръчали само да приемат нискомалени млечни продукти и повече плодове и зеленчуци. Диетолози помогнали на втората група да включат в храната си специфични понижаващи холестерола храни – соеви протеини, ядки, овес, грах и фасул.

След края на тестовия период именно последната група показала 3 пъти по-голямо намаление на нивата на холестерола в сравнение с първата група, която била на обичайна вегетарианска диета с малко наситени мазнини. И двете групи обаче се оказали поне толкова ефективни колкото статините.

Затова, ако решите, че е дошло време да се борите с високия холестерол, пробвайте някои от тези идеи:

Закуска

Групата с малко количество на мазнините закусвала стафиди и мюсли, а втората се хранела със зърнена закуска от овесени ядки, ягоди и мармалад.

Втора закуска

За да прогоните глада с храна, понижаваща холестерола, когато гладът ви нападне ненадейно, изяжте една праскова (или пъпеш, грозде, кайсии – според сезона) и шепа бадеми, като комбинирате с чаша обезмаслено мляко....

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    изследвания    хранене и диети    aлтернативи    
 

more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.