zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Сезонът на зелето



Сезонът на зелето

Зелето е евтин и траен зеленчук, с много малко калории и мазнини.

3 ноември 2011, здраве.bg

Зеленото и лилавото зеле са най-често срещани, но съществуват и още много други по-екзотични разновидности. Например зелето от сорт Напа е по-продълговато и цилиндрично като форма, а зелето тип Савой изглежда като правоъгълна зелка, но има къдрави външни листа.

В една порция зеле има само 45 калории, по-малко от 1 г протеини, около 2 г въглехидрати и незначително количество мазнини. Зелето е сравнително бедно на хранителни вещества като изключим, че една порция съдържа 15% от дневната препоръчителна доза витамин С. И все пак това е един нискокалоричен зеленчук, който си подхожда с много вкусове.

За да приготвим бързо ястие със зеле, просто трябва да премахнем външните листа, да срежем зелката на две и да нарежем на тънки лентички всяка половина. Така можем да го добавим към всяка супа, да го сотираме с лук и соев сос или просто да го поръсим с оцет и майонеза и да похапнем вкусна салата.

Какво и как да търсим

Зелките обикновено имат няколко по-тъмни и свободни листа отвън и стегнати светли листа в сърцевината. Препоръчително е да избираме зелки, които са големи и плътни, без дефекти или светли петна.

Най-добър вкус зелето има в пика на сезона – края на есента и зимата. Вместо да се придържаме към традиционното зелено зеле, можем да го разнообразим с множеството разновидности, които се предлагат. Всеки вид съдържа различни видове и количества фитонутриенти. Например лилавото зеле съдържа повече антоцианини с червен цвят, а зеленото – повече бета каротин и лутеин от зелената разновидност.

Често срещаните капани

Някои от най-често срещаните начини за приготвянето на зеле – като например правенето на кисело зеле, могат да увеличат значително съдържанието на натрий в него. Освен това, ако използваме зелето за салата, на която добавяме дресинг, съдържанието на мазнини може да нарасне заради олиото или майонезата, използвани в дресинга.

Можем...

 
добави в:
 
Още по темите:
хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.