zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво е общото между секса и страхaКакво е общото между секса и страхa

Сексът и страхът са две от основните причини за аневризми в мозъка

21 юли 2011, здраве.bg

Страхът, който води до появата на стрес, и сексът са двете основни причини за аневризми в мозъка, според учени, цитирани от АВС, като при немалка част от пациентите това състояние води до фатален край.

Резултатите от проучванията, които изследователите провели, сочат, че рискът от кръвоизлив в мозъка дори при най-малката уплаха или стресова ситуация се увеличава 23 пъти. Според същата скала сексът въздейства по посока увеличаване на опасността 11,2 пъти. Интересен факт, който учените извеждат, гласи, че дори мастурбацията се причислява към рисковите занимания, тъй като по време на самозадоволяване рискът от масиран кръвоизлив се увеличава 5,9 пъти. По същия начин въздейства за появата на аневризми и гневът, повишаващ риска 6,3 пъти.

Според специалистите подобен ефект върху човешкото тяло оказват както прекаляването с кафе и кока кола, така и изтощителните тренировки. Контролирани експерименти показали, че активната тренировка повишава риска 3,5 пъти, но това по никакъв начин не би трябвало да се възприема като забрана за спорт, а напротив, като покана за съобразяване с възможностите на собствения организъм.

Учените припомнят още, че аневризмата представлява разширение на кръвносен съд. В най-голяма част от случаите то се дължи на отслабване на съдовата стена и засяга артериите, намиращи се в основата на главния мозък и в аортата. Опасността се крие в това, че аневризмите често се появяват без симптоми, а кръвоизливът, който ги съпътства, води до фатален край.

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    
 

more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.