zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 развенчани мита за алергията



5 развенчани мита за алергията

20 юли 2011, здраве.bg

Тези, които за съжаление страдат от алергия или понякога са изпитали неудобствата и последиците от алергична реакция, знаят добре колко е трудно за диагностициране и овладяване това заболяване. Често се налага да бъдат правени поредица от изследвания, за да се установи точния причинител, а след това – да се изпробват няколко медикамента, докато се намери този, който действа наистина.

Може би именно тези условности, свързани с алергията, са станали причина и за съществуването на толкова много погрешни схващания, например:

Мит 1: Всички медикаменти помагат

Мнозина смятат, че незасивимо от състоянието им, лекарствата, които се продават без рецепта, ще са достатъчно ефективни срещу симптомите на алергията и срещу причините, които я предизвикват.

В действителност обаче закупуването на препарат срещу алергия от аптеката не гарантира, че той ще облекчи всички симптоми, и още по-малко, че ще неутрализира причините, водещи до алергични пристъпи. За да се постигне желаният ефект, е необходимо пациентът да бъде прегледан от специалист, който да установи точно какво е състоянието му и да предпише необходимия според него медикамент.

Мит 2: Спрейовете за нос водят до пристрастяване

Експертите са на мнение, че не може да става и дума за привикване към продуктите, които премахват отока чрез впръскване в носа. От друга страна обаче, ако се прекалява с използването на определен спрей, това намалява неговата ефективност и той спира да действа на конкретния пациент. Поради това се препоръчва ползването му да не трае повече от три последователни дни.

Мит 3: Медът не е алерген, а превантивно средство

Ако медът е произведен в региона, в който човек живее, наистина може да става дума за консумацията на мед с цел превенция.

В общ план обаче, основните причинители на алергията не се използват от пчелите при производството на мед. Поради това не може да се твърди със сигурност, че консумацията на мед ще ни избави от алергичните пристъпи. Още повече...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    
 
more news
rss
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.