zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Кафето: 7 за и против



Кафето: 7 за и против

Погрешно е да се смята, че кофеинът е вреден винаги и във всякакво количество.

Плюсовете и минусите на кафето като че винаги са вървели заедно.

здраве.bg

... подобрява т.нар. когнитивно изпълнение по отношение на постоянното внимание и ефективността на работната памет като повишава ефикасността на зоните в мозъка, които отговарят за тези две функции. Това откритие подкрепя идеята за синергичния ефект между две вещества, при който всяко от тях повишава ефекта на другото.

Минусите:

4. Кафето покачва риска от остеопороза

Вярно е, че кафето може да доведе до отделяне на повече калций през урината. Около 5 мг калций се губят при консумацията на всеки 200 мл кафе. Но пък тази загуба на калций може лесно да се компенсира с две лъжици кисело или прясно мляко за всяка чаша кафе.

5. Кафето причинява бръчки

Въпреки че съдържа антиоксиданти, ако пиете твърде много кафе, то може да доведе до появата на повече и по-ранни бръчки по кожата. Това се случва в резултат на дехидратацията, която е най-вредна за кожата. Затова, когато пиете сутрешната си чаша кафе, не забравяйте да пиете успоредно с това и вода.

6. Кафето наистина може да причини напълняване

Колебанията в нивата на кръвната захар, които кофеинът предизвиква, могат да допринесат в огромна степен за по-силното чувство за глад. Кафето е и социално свързано с храната. Например имаме навика да съчетаваме кафето с някакъв сладък десерт или с кифла на закуска. Освен това, когато енергията от кофеинът се изчерпи, хората често изпитват апетит за всякакви мазни храни - за да поддържат темпото.

7. Стандартното кафе е обработвано с пестициди

Кафето още като растение е една от най-пръсканите посеви. То е третирано с химикали, пестициди и хербициди – а нищо от тях не е полезно. Ако искате да сте максимално предпазени, ще трябва да пиете кафе с надпис „органично“. Ако става дума за безкофеиново кафе, най-добре се уверете, че кофеинът е премахнат по естествен начин без помощта на химикали. Често се оказва, че стандартното безкофеиново кафе съдържа повече химикали от „нормалното“, т.е. от това с кофеин.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
изследвания    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.