zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

11 мита за храносмилането



11 мита за храносмилането

Знаем ли всъщност какво се случва с храната, която сме изяли...

здраве.bg

Причинява ли наистина бобът много газове? Дълго ли се обработва погълнатата дъвка в стомаха и черната? За какво помагат фибрите? Неизбежен ли е запекът с напредването на годините? Намерете отговор на тези и други интересни въпроси и защо са разпространени толкова много погрешни схващания за...

Мит 1: Пикантните храни причиняват язва на стомаха

Въпреки че в миналото немалко лекари са смятали пикантните храни за основната причина за образуването на язви, сега това твърдение категорично се отхвърля. По-голямата част от стомашните язви се дължат на инфекция, причинена от бактерията Helicobacter pylori или поради злоупотребата с т.нар. неопиодни аналгетици като ацетилсалицилова киселина, ибупрофен и други нестероидни противовъзпалителни лекарства. Пикантните храни могат да задълбочат стомашните проблеми при някои хора, но не и причинят язва.

Мит 2: Ако погълнете парче дъвка, то ще се обработва цели години в стомаха и червата

Може да ви се струва логично погълнатата дъвка да стои дълго време неразградена в стомаха, тъй като не се разлага в устата както останалите храни, но това съвсем не е вярно. Дъвката не залепва по стените на храносмилателния тракт и затова както останалите храни се предвижва по цялата му дължина без особен проблем. По този начин организмът я изхвърля до няколко дни след поглъщането й.

Мит 3: Вдигането на тежко причинява херния

Въпреки че за пръв път ще усетите коремната херния непосредствено след като сте вдигали тежки предмети, най-вероятно повдигането няма да е основната причина за нея. Херниите се появяват в резултат на слабост или отвор в коремната стена в комбинация с повишен натиск, след което вътрешен орган или мастна тъкан излизат през отвора. Най-честите видове херния са слабинна, бедрена, пъпна и хиатална.

Мит 4: Ядките увеличават риска от дивертикулит

В миналото хората с дивертикулит (състояние при което „джобове” в стената на дебелото черво се възпаляват и инфектират) са били съветвани да...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хранене и диети    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.