zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Храни, които ограничават стреса



Храни, които ограничават стреса

(фото - sxc.hu)

Диетата също е от значение как ще се справим с нивото на стреса.

здраве.bg

... също облекчат въздействието, което хормоните на стреса имат върху организма. Адреналинът покачва кръвното налягане и кара сърцето да бие бързо, включително в стресова ситуация. Шепа шам-фъстъци всеки ден ще понижи кръвното и ще намали повишаването на адреналина при напрежение.

Авокадо

Един от най-добрите начини да понижите високото кръвно налягане е да приемате достатъчно калий – а в половин авокадо има повече калий, отколкото в един средно голям банан, който е по-популярен в това отношение. Освен това авокадото е питателна алтернатива, когато стресът подтиква тялото да иска богата на мазнини храна.

Бадеми

Бадемите са богати на разнообразни витамини. Витамин Е подпомага имунната система, а витамините В правят организма по-издръжлив при пристъпите на стрес. Една шепа на ден е достатъчна.

Сурови зеленчуци

Пресните зеленчуци се борят с ефектите от стреса по чисто механичен път. Целината и морковите например помага за отпускането намаляват риска от главоболие – типичен симптом на напрежението.

Нещо за похапване преди лягане

Въглехидратите преди лягане ускоряват освобождаването на серотонин и да помогнат за спокойния сън. Тежките ястия могат да предизвикат киселини в стомаха, затова по-добре хапнете нещо леко - препечена филийка с конфитюр например.

Мляко

Друг добър помощник за справяне със стреса след тежкия ден е чашата топло мляко. Установено е, че калцият понижава мускулните спазми и облекчава напрежението и тревожността. Диетолозите обикновено препоръчват обезмаслено или нискомаслено мляко.

Билкови добавки

Има много билкови хранителни добавки, които също могат да бъдат включени в борбата със стреса. Една от най-добрите билки е жълтият кантарион...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.