zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 погрешни твърдения за шоколада



7 погрешни твърдения за шоколада

Най-новите изследвания реабилитират ползите особено от тъмния шоколад.

здраве.bg

... антисептично вещество, което потиска дейността на бактериите, образуващи зъбния камък. Изследване, проведено в престижната Бостънска политехника (MIT), доказва, че какаото не само не предизвиква кариес, но и забавя неговото развитие.

5. Шоколадът съдържа много холестерол

Не е вярно! Какаото е растителен продукт, а холестерол се съдържа само в продуктите от животински произход. Т.е. ако в шоколада ви е добавено повече (сухо) мляко или други мазнини от животински произход, само тогава в него може да има повече холестерол. Но и в този случай не може да става дума за “твърде много”.

6. Шоколадът предизвиква запек

В същност той има слабително въздействие. В какаото се съдържа танин – вещество, което регулира работата на червата и спомага за извеждането на шлаката от организма.

7. В шоколада няма никакви полезни вещества

Това, разбира се, не е вярно и не може да бъде вярно за нито една храна! Конкретно шоколадът е богат на витамини от група В, А, желязо, калций и калий. Овен това той съдържа и магнезий. Кофеинът, теоброминът и триптофанът тонизират нервната система , а една от съдържащите се в какаото аминокиселини способства за производството на серотонин - т.нар. хормон на щастието.

Какаовите зърна съдържат и феноли, които укрепват стените на кръвоносните съдове, т.е. намаляват риска от развитието на сърдечносъдови и бъбречни заболявания, диабет от ІІ тип и дори Алцхаймер.

Дори нещо повече – най-актуалните тенденции в храненето предполагат шоколадът задължително да влиза в менюто като профилактично средство на сърдечно-съдовите заболявания, защото съдържащите с в него флавоноиди възпрепятстват образуването на тромби.

Освен това шоколадът увеличава количеството на антиоксидантите в кръвта, а някои от съдържащите се в него етерични масла предотвратяват натрупването на холестерол по стените на съдовете.

Най-добре е да се избира тъмен шоколад без плънка. Колкото по-черен е той (т.е. колкото повече какао съдържа), толкова повече...

 
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    хранене и диети    
 
more news
rss
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.