zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Какво наистина уврежда косата



Какво наистина уврежда косата

6 заблуди, в които, за съжаление, мнозина вярват.

здраве.bg

Косата не е само защитна бариера за кожата на главата, но важна част от нашия имидж. Затова ние й отделяме доста голямо внимание и бързо установяваме когато нещо не е наред. И като повечето популярни теми, с времето и за нея са се създали доста погрешни схващания. Те ни препоръчват мерки, които всъщност ще донесат повече вреда отколкото полза.

Заблуда №1: късото подстригване (особено нула номер) кара косата да расте по-бързо

Това изобщо не е вярно. Косата расте средно с 1,5 см за месец, обикновено по-бързо през лятото и по-бавно през зимата. За да се подобри състоянието на косата, трябва да се приемат достатъчно витамини (с храната или допълнително), да се правят специални маски, да се използват подходящите за нея шампоани и балсами. Подстригването в този случай не помага. Това че се чувстваме по-добре е чисто психологически ефект. Но към самата коса това няма никакво отношение. Достатъчно е косата да се подрязва, за да не цъфти.

За блясък, здравина и лесно разресване можете да си изберете маска, която съответства на вашия тип коса. Универсалната натурална маска се състои от 50 грама безцветна къна и кисело мляко.

Специалистите напомнят, че състоянието на косата зависи пряко от храненето. Косъмът се нуждае от морски продукти, които са богати на фосфор, калий и йод, млечни продукти, плодове (особено киви).
Полезните са и кълновете, които съдържат много витамин В.

Заблуда №2: по време на бременност косата не трябва да се подстригва и боядисва

Подстригването през този период няма да ви навреди. Това обаче не се отнася за боядисването. Боята за коса съдържа химически вещества, които могат да предизвикат алергия и да повлияят на здравето на бъдещото дете. Освен това в организма на бременните се извършват хормонални промени и цветът на косата може да не отговори на очакванията ви.

Ако все пак не можете да понасяте корените на косата си, които се нуждаят от боядисване, използвайте леки, отмиващи се оцветители. И не пренебрегвайте балсамите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.