zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Съжителството преди брака повишава риска от развод



Съжителството преди брака повишава риска от развод

22 юли 2009, здраве.bg

Двойките, които живеят заедно преди женитбата си, в последствие се развеждат по-често, твърдят психолози от университета на Денвър, щата Колорадо. Освен това тези двойки по-често са неудовлетворени от сключения брак.

Според изследователите, неженените двойки, които се преместват от един дом в друг без определени намерения за женитба, въпреки че в много случаи не го признават, всъщност не сключват брак, защото се страхуват от официалното обвързване или вече са имали по един неуспешен брак.

Изводите на специалистите противоречат на разпространеното мнение, че съжителството преди женитбата помага на партньорите да се опознаят по-добре и да избегнат грешките в решението си за съвместен живот: “Като правило, мъжете и жените, които живеят дълго време заедно, се женят, но противно на наложилото се мнение опитът от съжителството оказва отрицателно влияние на последващите съпружески отношения”.

Авторите на изследването подчертават още, че повечето двойки предпочитат да живеят заедно без да се женят просто за да прекарват повече време заедно. Втората най-разпространена причина е удобството на тези отношения, тъй като те наистина позволяват на някои да направят проверка на съвместимостта на характерите, навиците и начина на живот.

“Данните, събрани от нас недвусмислено показват, че намерението за съвместен живот за проверка на отношенията е свързано с най-големите проблеми в общуването между партньорите, след като се оженят, и се асоциира с най-високия риск от развод”, обобщават американските психолози, цитирани от Би Би Си.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    изследвания    психология    
 
more news
rss
 
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.