zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

ХИВ вирусът е на 4 милиона години



ХИВ вирусът е на 4 милиона години

фото: Reuters

15 април 2009, здраве.bg

Родствен на вируса на СПИН ретровирус успешно се е интегрирал в генома на лемурите още преди около 4,2 милиона години, твърди Седрик Фешот, професор в Университета на щата Тексас.
Информацията, получена в хода на новото изследване, ръководено от него, открива нови аспекти в историята на еволюцията на СПИН.

“По време на интегрирането на ретровируса в хромозомата на клетката ДНК на поразената клетка може да асимилира част от генетичния материал, който носи в себе с вирусът. Този процес, наречен ендогенеза, постоянно се е повтарял в процеса на еволюция с участието на различни ретровируси, в това число и лентовируси (за един от които се смята вирусът на СПИН)”, обяснява механизма проф. Фешот, цитиран от Ройтерс.

Изследването на ДНК на лемурите, живели на остров Мадагаскар, показва, че животните са преживели две големи вълни на епидемия, силно наподобяваща тази на СПИН сред хората днес. По-нататъшното изследване на природата на лентовирусите ще помогне за по-ефективната борба със СПИН.

“Ретровирусите (един от тях и ХИВ) нямат система за корекция на “копията”. И именно това е проблем за повечето организми, в които те се настаняват. Мутацията като правило влошава жизнената способност на вируса, но именно благодарение на честите мутации ХИВ има шанса да “надхитри” почти всеки неблагоприятен фактор”, смята проф. Фешот.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.