zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ползвайте апаратът за кръвно дори когато симптоми липсват



Ползвайте апаратът за кръвно дори когато симптоми липсват

5 март 2009, здраве.bg

Редовното измерване на кръвното налягане е особено важно при хипертония
Инфарктът, инсултът и сърдечната недостатъчност започват от незначителните на пръв поглед проблеми, свързани с хипертонията, която става все по-често срещано заболяване. Голям процент от хората в определен момент имат повишено артериално налягане, но за съжаление малко от тях получават адекватна терапия – статистиката показва, че около 40% от пациентите с хипертония все още се лекуват с медикаменти, които не са достатъчно ефективни.

Данните на Световната здравна организация за последните 50 г. показват, че хипертонията непрекъснато се подмладява. Ако преди половин век от нея са страдали най-вече възрастните хора, днес рисковата зона започва от 25-30 години. Специалистите отдават тази промяна на нездравословния и заседнал начин на живот, постоянния стрес и прекалената служебна ангажираност.

При температура 38 градуса нито един трезвомислещ човек няма да отиде на работа, а ще потърси консултация със своя лекар. Но, за съжаление, при виене на свят или болка в тилната част на главата, това не е така. А това са симптоми, че е възможно кръвното да се е повишило до опасните 170/110 мм. При подобни признаци човекът трябва да легне, да вземе лекарство или да потърси помощ от лекар.

Повишаването на налягането е основна предпоставка за инфаркт на миокарда, инсулт и сърдечна недостатъчност. Освен това хипертонията може да доведе до развитието на бъбречна патология или да усложни вече налични заболявания на бъбреците.

Именно заради това е много важно всеки да наблюдава редовно показателите на своето кръвно налягане, независимо дали са налице симптоми или не - при много хора хипертонията протича скрито и неслучайно тя е наричана “тихия убиец”.

Безсимптомната форма е особено опасна, тъй като хората дори не подозират за сериозните функционални и структурни нарушения, които се извършват в кръвоносните съдове, сърцето и главния мозък.

За да се предпазим от подобен риск поне веднъж на половин...

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    превенция    55+    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.