zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да надхитрите депресията



5 начина да надхитрите депресията

Свикнали сме да свързваме депресията най-вече с есента и зимата, но всъщност това е доста далеч от истината.

здраве.bg

От унинието и мрачното настроение, което често е така типично най-вече (но не само!) за лошото време можем да се освободим и без помощта на антидепресанти. В леките случаи на потиснатост или когато депресия е съвсем в началото си, има много начини за подобряване на настроението без да е нужна намесата на специалист.

1. Да живее светлината!

Много психотерапевти са убедени от опит, че депресията се лекува успешно... със светлина. Това е особено актуално в студеното време, тъй като недостигът на слънчева светлина се отразява негативно на настроението. Не случайно депресията е рядко заболяване в страните с топъл климат. Смята се, че терапията със светлина помага почти на 2/3 от пациентите.

Освен да се търси слънчевата светлина, специалистите препоръчват стените на дома да бъдат боядисани в топли (най-добре оранжеви и жълти) тонове.

Възползвайте се и от друг проверен начин за повишаване на настроението. Ако имате камина, настанете се удобно пред нея и се наслаждавайте на играта на огъня. А ако нямате, вземете метален поднос, поставете върху него 10-15 запалени свещи и се наслаждавайте на техния пламък.

2. Движението е живот!

Статистиката сочи, че хората, които активно се занимават със спорт, страдат 5 пъти по-рядко от депресия. Това се отнася дори и за тези, които често си правят разходки на чист въздух.

Ако откриете това занимание, което ще ви допадне истински, а и ще ви раздвижи, вече сте направили достатъчно. Казано накратко, откажете се от режима: пантофи – диван – телевизор. Всекидневното физическо натоварване премахва нервното напрежение и повишава настроението ви.

3. Усмивката – “копче” за добро настроение

Всяка сутрин, преди ставане трябва да натиснете този бутон - хуморът е най-ефективното средство в борбата с депресията. Просто си кажете, че този нов ден ще бъде чудесен и се усмихнете.

Благодарение на “сеансите” по смях ще успеете да свалите излишното нервно напрежение и да укрепите имунитета си, а с това ще помогнете...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.