zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Опитвате ли се да се лекувате сами



Опитвате ли се да се лекувате сами

Поставянето на диагноза понякога изглежда лесно, но може също така да се окаже и опасно.

здраве.bg

Със сигурност ви се е случвало – нещо ви заболява и вие бързо решавате от какво е, отивате в първата аптека и си “изписвате” онова, което смятате, че ще ви помогне... Вярно е, че доста лекарства се продават без рецепта, а още не малко, за които рецептата е задължителна, в аптеката няма да ви я поискат.

Но дали това ще свърши работа. Или пък симптомите за кратко уж ще отшумят, но само за да се появят отново след няколко дни - този път по-силни. И ще се наложи все пак да потърсите лекар.

Независимо от това дали изпитвате лека болка или имате някакво възпаление, което ви създава дискомфорт, в днешно време е по-лесно от всякога да прибегнем до самолечение – все повече лекарства се продават без рецепта, в медиите може да се намери най-разнообразна информация, свързана със здравето (Мрежата не прави изключение – статистиката показва, че около 80% от сърфиращите поне веднъж са търсили информация на здравна тема).

Всичко това означава най-малко едно – съвременният човек е готов да поема повече отговорност за своето здраве. Но това носи и своите рискове, които нарастват поне със същата скорост – да объркаме “диагнозата” със всички негативни последици от това.

Някои на пръв поглед обикновени състояния също могат да ни подведат...

Смятате, че имате...
гъбички


А всъщност може да е... възпаление в резултат от употребата на неподходящ сапун или друга козметика, проблем, свързан с менопаузата (за жените) или някакво заболяване, предаващо се по полов път.

Статистиката показва, че 75% от хората, които се обръщат за помощ към лекар и смятат, че имат гъбички, всъщност страдат от съвсем друго заболяване. В 70% от случаите всъщност става дума за обикновено възпаление, предизвикано от сапун или друга неподходяща козметика. Други се оказва, че имат нарушения в обичайната за половите органи флора. И съвсем малък брой страдат от хламидии.

Във всички тези случаи използването на антимикотичен препарат (таблетки...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    лекарства    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.