zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Веселата музика е полезна за сърцето



Веселата музика е полезна за сърцето

18 ноември 2008, здраве.bg

Любимата ви музика може да се окаже един от най-ефективните начини да предпазите от увреждания сърдечно-съдовата си система, твърдят американски учени, цитирани от АМИ-ТАСС.

Отдавна е научно доказано, че смехът е полезен за сърцето. Но кардиолози от университета на щата Мериленд (САЩ) за първи път откриха, че положителните емоции от веселите мелодии също влияят положително на функцията на кръвоносните съдове – под нейното въздействие те се разширяват и така увеличават кръвообращението. В същото време тъжната или носеща отрицателни емоции мелодия кара кръвоносните съдове да се свиват, т.е. съкращава кръвотока.

С помощта на ултразвуков тест учените са изследвали работата на ендотелия, разположен по повърхността на кръвоносните съдове, прилагайки върху тях широк спектър от стимули (в това число емоции и медикаменти).

Ендотелият оказва силно въздействие върху кръвоносните съдове - той регулира потока, съсирването и уплътняването на кръвта. Освен това неправилното му функциониране има роля за развитието на сърдечно-съдовите заболявания.

Всекидневното половин часово слушане на весели ободряващи мелодии в продължение на 6-8 месеца повишава с 26% кръвообращението в съдовете, показват наблюденията на американските кардиолози.
Физиологическото въздействие на музикалната терапия се състои и в завишената активност на ендорфините, отделящи се в мозъка - те притежават свойството да повишават настроението и да понижават болезнените симптоми.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    изследвания    превенция    55+    любопитно    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.