zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Аспиринът – лекарство и срещу атеросклерозаАспиринът – лекарство и срещу атеросклероза

здраве.bg

Аспиринът безспорно е едно от най-широко използваните в света лекарства. Заради своя “широк профил на действие” то се употребява за намаляване на болката, за понижаване на температура, срещу различни възпаления и съсерването на кръвта.

Експерти от Американското общество по биохимия и молекулярна биология смятат, че в съвсем скоро време аспирин може да се препоръчва официално и за предотвратяване на атеросклероза, съобщава АМИ-ТАСС. Според учените, ацетил-салициловата киселина силно увеличава активността на два белтъка в клетките (PON1 и ApoA1), които са полезни компоненти на т.нар. липопротеини с висока плътност или добрия (HDL) холестерол. Вторият от двата белтъка съдейства за намаляване на циркулацията на лошия холестерол в кръвта, докато първият има антиоксидантно действие – блокира вредните пероксиди в организма.

Американските специалисти уточняват, че това действие на аспирина се проявява в ниски дози – до 100 мг дневно, най-добре приемани вечер.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    изследвания    лекарства    
 

more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.