zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Неравномерното дишане по време на сън носи сериозен риск за живота



Неравномерното дишане по време на сън носи сериозен риск за живота

Прекъсването на дишането по време на сън може да продължи от няколко секунди до няколко минути.

здраве.bg

Неравномерното дишане или неговото прекъсване по време на сън, известно като слийп апнеа, е най-опасното състояние, водещо до преждевременна смърт. Такова е заключението на специалисти от Националния институт за сърцето, белите дробове и кръвта на САЩ (National Heart, Lungs and Blood Institute) след 18-годишно изследване, обхванало над 1000 души на възраст от 30 до 60 г.

Проблемите в дишането през нощта 2-3 пъти увеличават риска от преждевременна смърт, независимо от други фактори като пол, възраст, тегло и евентуално наличие на сърдечно-съдово заболяване, твърдят учените. При наличие на слийп апнеа този риск нараства 4 пъти, а при страдащите и от сърдечно-съдово заболяване – 5 пъти.

При прекъсване на дишането по време на сън се стесняват и блокират пътищата, по които въздухът постъпва в белите дробове. Понякога дишането спира напълно за период от няколко секунди до няколко минути.

Честите паузи нарушават съня и прекъсват навлизането на кислород в кръвта. Това е сериозно и опасно условие, което може да доведе до сърдечен удар, диабет и хипертония, но много хора не осъзнават този риск или не са запознати с опасността. Затова и при мнозина състоянието не е диагностицирано.

Според специалистите, наличието на слийп апнеа се проявява през деня с прекомерна сънливост или често наличие на главоболие (най-вече сутрин). Състоянието се среща при хора на всякаква възраст, но особено при мъжете в напреднала възраст и при наличие на наднормено тегло.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
55+    изследвания    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.