zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Конюнктивитът идва с цветния прашец



Конюнктивитът идва с цветния прашец

(фото: A.D.A.M.)

14 април 2008, здраве.bg

Цъфтенето на много растения през пролетта е причината за появата на алергията към цветния прашец. Една от най-честите прояви на тази алергия е конюнктивът – възпаление на лигавицата (конюнктивата) на окото.

Полинозният конюнктивит понякога се нарича “сенна треска”. Той започва със силен сърбеж, парене в очите, неприязън към светлина, сълзене с изразен оток на лигавицата. Често всичко това е съчетано с хрема, дерматит, астма.

За съжаление честотата на алергичните конюнктивити нараства с всяка изминала година, като причината не е само в цветния прашец, но и в хранителните продукти и все по-голямото количество химия в нашия живот. Като се добавят домашният прах, козината на животните, перата, битовата химия, пестицидите, козметиката и парфюмерията, някои медикаменти… оказва се, че днес има повече хора, склонни към алергия от когато и да било.
Всичко изброено се отнася до конюнктивитите, които не са с инфекциозна природа (съществуват и инфекциозни конюнктивити).

Признаците на острия алергичен конюнктивит са внезапно възникналият оток на клепачите, сълзенето, отделянето на секрети от очите.
Като правило страдат и двете очи. Основно място в лечението е отстраняването на контакта с алергена, който трябва да бъде открит с помощта на специалист и съответни изследвания.
Острите прояви се премахват с капки за очи.
Самолечението в подобни случай е противопоказно, защото само по себе си то може да провокира появата на конюнктивит! Често той се предизвиква и от приемането на няколко препарата едновременно. Практиката показва, че всяко лекарство може да предизвика алергична реакция на очите, като най-често това правят антибиотиците.

Една от разновидностите на хроничния конюнктивит е пролетният катар, за развитието на който голяма роля играе алергичният фактор. Той се изостря през пролетта и лятото и най-често от него страдат децата. Те се оплакват от неприязън към светлината и силен сърбеж в клепачите. Характерно е и нарастването на млечно-розовият цвят на горния...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.