zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Диабетът от тип II – едно от заболяванията на 21 век



Диабетът от тип II – едно от заболяванията на 21 век

Стресът може да провокира диабета, защото изисква засилено производство на инсулин.

здраве.bg

Налице е следният парадокс: от една страна е установено, че можем ефективно да се борим с диабета от втори тип, ако болестта е диагностицирана в ранните етапи от нейното развитие, а от друга – оказва се, че човечеството е напълно безсилно пред диабета и броят на страдащите от него бързо нараства.

Експерти от Световната здравна организация прогнозират към 2010 г. броят на болните от диабет тип ІІ да нарасне до над 300 милиона души. А това означава, че ще нарасне смъртността от сърдечно-съдови усложнения: исхемична болест на сърцето, инфаркти, инсулти и т.н.

Главният рисков фактор за диабета от втори тип е самият ни начин на живот. Специалистите все по-често говорят за една от първите техногенни епидемии на неинфекциозно заболяване, която, оказва се, не може да бъде прекратена с помощта на каквито и да е санитарни и административни мерки.

Срещу диабетът не е застрахован никой - независимо от пола, възрастта и професията. Ако човек се грижи активно за себе си, за своето здраве, той има шансове да избегне болестта или да я победи. Важно е обаче да се знаят някои правила, по които диабетът си “играе” с нас и винаги да се стремим да го изпреварим.

Добре известно е, че еритроцитите, които пренасят кислорода, реагират първи на повишаването на нивото на захар в кръвта. Те губят своята еластичност, като че ли се “захаросват” и не могат да проникнат в малките кръвоносни съдове (капилярите). Поради това в органите и тъканите започва истински кислороден глад (хипоксия).

Но клетките не изпитват недостиг от глюкоза. Тя постъпва в тъканите в количества много по-големи от необходимите. Нали съвременният човек постоянно се движи с колата си, седи с часове във фотьойла или на стола пред компютъра, не спазва правилата за пълноценно хранене и физическо натоварване. Обмяната на веществата е понижена и като правило нараства телесната маса, а физическата активност не е на нужното ниво.

Още нещо, което човек има в прекалено голямо количество, е стресът. Именно той...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.