zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Защо някои дезодоранти, кремове и шампоани могат да са опасни



Защо някои дезодоранти, кремове и шампоани могат да са опасни

здраве.bg

Шампоаните, душ–гелът, пяната за бръснене, които всички ние ползваме всеки ден, съдържат десетки опасни химични вещества.
Дори рекламата да твърди, че козметичният продукт е абсолютно натурален, не бързайте да се доверявате сляпо на това.
Според специалистите, производителите често преувеличават с “натуралността” на съставките. За съжаление няма изработени “критерии за натуралност”, които могат да се проверят. А освен това не трябва да се забравя, че напълно натуралната козметика не може да се съхранява дълго време без да се премени нейният цвят и консистенция.

Шампоаните
Повечето от тях (както и душ–гелът и пастите за заби) съдържат натриев лаурилсулфат, благодарение на който те се разпенват добре и премахват мръсотията. Ако тези средства се използват всеки ден в големи количества и не се отмиват добре с вода, кожата се раздразва, а нейните защитни сили отслабват.

Боята за коса
В състава на средствата за изсветляване на косата се съдържа течен амоняк, който може да раздразни лигавицата на очите, носа и дихателните пътища. Подобно действие оказва и дибутилфталатът, който често се съдържа в лака за нокти.

Кремовете
Много от кремовете не могат да бъдат произведени без минерално масло (петролат), което задържа влагата и по този начин овлажнява крема. В действителност това е техническо масло, което се произвежда от нефт. То остава върху кожата, не й позволява да диша и възпрепятства нейната жизнена дейност.
Глицеринът също толкова добре овлажнява кожата, но за сметка на това “извлича” влагата от дълбоките слоеве така, че при продължителна употреба ще постигнете обратния резултат – обезводняване.
Съставката с название DMAE се използва за изглаждането на бръчките и повишаването на еластичността на кожата. Но специалистите все още спорят за това на каква цена – бръчките изчезват за сметка на увеличаването на обема на клетките, част от които след това умират.

Дезодорантите
В почти всеки дезодорант има алуминиеви соли, които могат...

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.