zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Краката ви са топли? Значи сте здрави!



Краката ви са топли? Значи сте здрави!

Дръжте краката си топли, но ги закалявайте със студено!

Проблемите със здравето наистина започват често от студените крака...

здраве.bg

Дръжте тялото си на хладно, стомахът празен, а краката на топло! Така са съветвали лекарите в Древността.
Защо трябва да отделяме особено внимание именно на краката си?

Стъпалата са осеяни с чувствителни рецептори, които чрез централната нервна система са свързани и с дихателните органи. По лигавицата на носа също има рецептори, които моментално откликват на сигнала на нашите стъпала, ако на тях им е студено: развива се възпаление и се появява хрема.

За да избегнем това, трябва да закаляваме краката си. Сутрин и вечер е добре да ходим боси по пода за около 5 минути. Всеки ден тези разходки трябва да се увеличават с няколко минути и към края на месеца времето за разходка може да достигне 1 час независимо от температурата.

В резултат на това кожата ще загрубее и ще притъпи реакцията към студа. След това можете да се разхождате боси на балкона или в двора. След разходката краката трябва да се измиват с топла вода и сапун, енергично да се разтриват, а на мускулите на глезените трябва да се прави енергичен масаж.

Закаляването може да става и чрез измиване или обливане. Краката се поставят в леген пълен с вода със стайна температура за 1 минута. След това се разтриват с хавлиена кърпа, докато се усети топлина. През следващите 10 дни продължителността на процедурата се увеличава с по 1 минута дневно, а температурата на водата се намалява с 1 градус. Така след няколко месеца температурата на водата трябва да бъде не по-висока от 5-7 градуса.

Обливането на краката трябва да става по метода на контраста. Краката се потапят с леген с топла вода (над 40 градуса), а след това в леген със студена вода (10-15 градуса). Процедурата завършва отново с потапяне в топлата вода.

Краката се избърсват с хавлия и се масажират. Препоръчва се температурата на студената вода всеки ден да се намалява с 2-3 градуса, докато достигне 3-5 градуса.

Жените, които често робуват на желанието си да изглеждат добре, излизат в студените есенни вечери или през зимата...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.