zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Установиха механизма на наркотичното действие на морфина



Установиха механизма на наркотичното действие на морфина

Ефектът от морфина продължава дълго време, дори когато в организма вече няма и следа от него.

5 юни 2007, здраве.bg

Наркоманията е резултат от нарушаване на процесите на обучение и запомняне. Това ново обяснение за наркотичното действие на морфина бе издигнато от Джули Кауер, професор по молекулярна фармакология, физиология и биотехнология в университета “Браун” в САЩ.
Резултатите от нейното изследване на молекулярно ниво са публикувани в новия брой на списание Nature.
Морфинът дори при еднократно въздействие блокира способността за засилване на връзките в синапсите. Този резултат може да обясни възникването на наркотичната зависимост.
Професор Кауер смята, че морфинът блокира именно механизма, който е отговорен за формирането на запомнянето. В този процес критично важна е т.н. продължителна потенциация, която лежи в основата на образуване на следата на паметта.
При продължителна потенциация на синапсите връзките между невроните стават по-здрави. Въздействието на наркотика (достатъчна е и една доза, предупреждава Кауер) разрушава тази връзка, при това ефектът продължава дълго време, дори когато в организма вече няма и следа от морфина.
Този ефект е регистриран в малкия отдел на мозъка, отговарящ за мозъчната система на възнаграждението. Тя представлява сложна мрежа от неврони, предизвикващи чувството на удоволствие например след ядене, секс и др., т.е. форми на активност, необходими за оцеляването и продължаването на рода.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
изследвания    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.