zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Някои видове опаковки са канцерогенни



Някои видове опаковки са канцерогенни

Причина за това е токсичното лепило, което попада от опаковката в нейното съдържание.

29 март 2007, здраве.bg

Най-вредно е фолиото, което се използва за опаковането на чипсове, бисквити, майонеза, кетчуп и сухари, показва изследване. Според данните от него цианидните съединения в лепилото лесно проникват през опаковката и попадат в храната, където влизат в реакция с мазнините и стават още по-опасни.
Според авторите на проучването, цитирани от BBC, главният проблем се състои в използването на некачествени лепила. Особено вредни са те за децата, които са основните потребители на бисквити, чипсове и други подобни продукти.
За съжаление все още не съществува изискване производителите да посочват на опаковката и химикалите, използвани при нейното производство.

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    изследвания    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.