zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Нова година - нов живот!?



Съвети за начинаещи и не толкова в житейското поприще:-).

29 декември 2006, здраве.bg

На изкушението да се започне нов живот с настъпването на Новата година са подложени дори трезвомислещите хора. Защо “дори”? Защото от големият брой стартиращи до финала стигат само единици.
Съществуват няколко обяснения за това, защо хората избират именно Новата година, за да променят радикално живота си.
Първо, в това има нещо ритуално - ”новата година е раздяла със старото и раждане на новото”. На нови навици, нови цели и нов начин на живот.
Второ, желаещите да се променят обикновено нямат достатъчна мотивация или не им достига решителност и логично си търсят поводи вместо причини.
Ще се постараем да помогнем на нерешителните, като посочим най-характерните препятствия, които застават на пътя към... новия живот:

Искаме всичко и веднага
Ако някой иска да откаже цигарите например или да престане да яде сладко, става дума за избавяне от вреден навик. Новият живот е нещо друго: човек си се представя по различен начин и се стреми да му съответства. През новия си живот той не само не пуши, не яде сладко, но и рационално изразходва времето си, изкарва повече пари, променя кръга от познати, обновява гардероба си.
Просто не се залавяйте с много неща едновременно. Направете списък на тези неща, с които планирате да се заемете. Преметнете колко време, пари и душевни сили можете да вложите в това и до какъв резултат искате да стигнете.
Не забравяйте, че денонощието има 24 часа и всеки човек има не само право, но и нужда от отдих.
Разделете глобалните планове на малки стъпки, а след всяка от тях анализирайте какво сте постигнали, какво не сте и какво ви е попречило.

Незавършените работи
Нещата, започнати през старата година, трябва да бъдат довършени през новата. Ако сте решили да се разделите с половинката си, преди да му/й посочите вратата, трябва да сте поставили точка на “съвместния живот” за самите себе си, т.е. трябва ясно да сте осъзнали защо това ви е нужно и към какво всъщност се стремите. Трябва да сте сигурни, че тази постъпка действително...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.