zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Масажът на главата – просто, но ефективно средство за добрия тонус



здраве.bg

Правилният масаж на главата е истински катализатор на добро здраве. Редовният отпускащ масаж на кожата на главата има редица скрити достойнства - освен заздравяването на косата, той стимулира мускулите, отговарящи за тонуса на главата и влияе положително върху общото здравословно състояние. Кожата на главата трябва да се масажира, когато косата е суха, а средството за масаж, което се използва не трябва да се разтваря, за да се съхранят неговите полезни свойства. Манипулациите следва да протичат най-общо в 4 етапа:

Стъпка 1. Започнете с движения, напомнящи миенето на главата. Няколко минути бавно втривайте средството за масаж, а след това с гребен (най-добре дървен) внимателно срешете косата в различни посоки.
Стъпка 2. Разделете косата на прав път. Масажирайте с пръстите на ръцете кожата на главата равномерно от двете страни към темето, като натискате кожата между пръстите. По този начин се увеличава приливът на кръв към косата и кожата на главата става розова.
Стъпка 3. Внимателно издърпвайте косата от корените, като засилвате и отслабвате напрежението. След това направете масаж с меки движения на ръцете.
Стъпка 4. Завършете масажа, като разрешете косата с гребен с кръгови движения обратно на часовниковата стрелка. След това внимателно се срешете и според указанието за употреба на средството за масаж или го измийте, или го оставете върху косата.

За идеалния масаж на кожата са необходими 10-15 минути, но дори една “пет минутка” ще ви освежи и ободри. Бъдете внимателни в избора си на средство за масаж: за сухата кожа на главата е необходима подхранваща формула, за чувствителната - успояваща. Удачни за всеки тип коса са балсамите или лосионите, съдържащи масло от жожоба. По своите свойства те се приближават до мастния секрет на кожата.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.