zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Остеоартритът е показател за ускорено стареене



4 октомври 2006, здраве.bg

Остеоартритът е дегенеративно възпаление на ставите, което може да бъде признак за това, че страдащите от него хора стареят по-бързо, отколкото здравите хора на същата възраст. Такива са резултатите от новото изследване на британски специалисти от болницата “Сейнт Томас” (St Thomas' Hospital ) в Лондон.
Те са изследвали теломерите - крайните участъци на хромозомите, които служат за мярка на относителното стареене, в белите кръвни клетки на повече от 1000 души. Учените са установили, че хората, страдащи от остеоартрит, имат по-къси теломери и тяхната “биологическа възраст” е средно с 11 години повече в сравнение с техните здрави връстници.
Теломерите са краищата на хромозомите, състоящи се от многократни повторения на ДНК-мутации. При всяко делене на клетката теломерите стават малко по-къси. Тяхната дължина е удобен начин за измерване на относителната възраст на клетката. Когато теломерите изчезнат, клетките повече не могат да се делят и умират.
Много фактори могат да доведат до намаляване дължината на теломерите: генетична предразположеност или увреждания, предизвикани от свободните радикали на кислорода (отровни вещества, страничен продукт на метаболизма), наднорменото тегло, пушенето или прекомерното въздействие на ултравиолетовите лъчи.
Остеоартритът може да възникне дори на много млада възраст, особено често при спортистите, но в тези случаи най-често заболяването е свързано с непосредствено увреждане на ставите.

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    
 
more news
rss
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.