zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Цигарите трябва да се откажат навреме



Цигарите трябва да се откажат навреме

Организмът може да се самопречисти, но за това му е необходима поне година.

здраве.bg

Специалистите твърдят, че тютюнът е смъртоносно опасен под всякаква форма - цигари, лула, наргиле, емфие, както и във всякаква разновидност - “лека”, “мека”, “с ниско съдържание на катран”, “органичен”, ароматизиран и т.н. И въпреки това, както и масовата кампания, продажбата на тютюневи изделия не намалява.

Никотинът наркотик ли е? Можем ли да наречем тютюнопушенето разновидност на наркоманията?
Никотинът и някои вещества, съставящи цигарения дим са психоактивни вещества, които предизвикват психическо влечение и физическа зависимост. Дали никотиноманията е разновидност на наркоманията или токсикоманията е терминологичен въпрос. Но, ако се говори еднозначно, разбира се, никотиноманията е наркомания.

Как се формира никотиновата зависимост? Защо пушачът се нуждае от поредната цигара?
Това е много индивидуален процес. Изразената психическа или физическа зависимост от цигарите се формира средно 1-2 години след началото на системното пушене, но в редица случаи влечението възниква веднага след няколко изпушени цигари.
Силното и непреодолимо желание да се пуши е основано на физическата и психическата зависимост от психоактивните съставящи на цигарения дим и самия процес на пушене - от своеобразния ритуал, от усещанията за комфорт и безопасност, възникващи при пушачите.

Съществуват ли възрастови или полови особености - кой е подложен в най-голяма степен на негативното влияние на никотина?
Това зависи от индивидуалните особености на пушача. Възрастовите и половите особености не са най-главното. Към висока степен на физическа зависимост от никотина са предразположени хора с определени особености, обусловени от неврофизиологията на конкретния човек.
Психилогическите изследвания доказват, че високото ниво на зависимост често е обусловено и от инфантилност, незрялост, ниско ниво на самоконтрол над емоциите и т.н. Психолозите смятат, че психическата зависимост от тютюнопушенето се основава на “ рефлекса за смучене и е символична регресия на...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.