zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

25 години от първия документиран случай на СПИН



На 5 юни 1981 американско списание публикува първия научен доклад за “необичайни случаи на пневмония”.

5 юни 2006, здраве.bg

Преди точно 25 години на тази дата се появи първата научна публикация за болестта, станала по-късно известна като синдром на придобитата имунна недостатъчност – СПИН.
Статията е отпечатана в поредния брой на Morbidity and Mortality Weekly Report – списание на американския Center for Disease Control (CDC).
През ранните 80 години на 20 век д-р Джим Куран (Jim Curran) – автор на статията е назначен за първия ръководител на екипа към CDC, който да изследва новото заболяване.
Публикацията в излизащото в Лос Анжелис списание описва как са били лекувани от необичайна пневмония (pneumocystis carinii ) петима мъже-хомосексуалисти на възраст между 29 и 36 г. Към времето на излизане на списанието двама от тях вече са починали.
Публикацията предизвиква умерен интерес – най-вече в научните среди, тъй като подобни статии за необичайни симптоми са често срещани в научните издания.
Учените по онова време все още не са сигурни дали става дума за съвършено нов вирус или модифициран стар.
Обществото обръща по-голямо внимание на доклада за новото заболяване едва когато става ясно, че то се разпространява по кръвен път.
Постепенно учени събират данни от предишни години за случаи с необичайни симптоми и доказват, че ХИВ инфекцията може би се е появила сред хората още през 60-те години.
По-късно е установено, че СПИН-ът има отношение към увеличения риск от ракови заболявания поради ефекта, който оказва на имунната система.
Д-р Куран, днес декан на Rollins School of Public Health в Emory University in Atlanta, добавя в интервю за Би Би Си: "25 години в определен смисъл изглеждат дълъг период, но за мен и моите колеги, които изследват този вирус, те изминаха като един миг. Учудвам се от успехите, които вече сме постигнали, но далеч повече ме изненадва начинът и степента, в която ХИВ-инфекцията се разпространи по целия свят за тези години”.(a)

 
добави в:
 
Още по темите:
заболявания    изследвания    любопитно    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.