zdrave.bg
Главоболие
»видове
видове... преди нея, приблизително половината от пациентите забелязват промяна в настроението си, липса на апетит, проблеми в чувствителността на рецепторите, говора и паметта, прозяване. Всички тези симптоми са показател за проблеми в нормалното функциониране на мозъка.

Самата аура се наблюдава при около 15% от страдащите. Тя непосредствено предхожда мигренозната болка, която най-често е пулсираща и засяга само едната половина на главата, но има случаи, в които обхваща и другата или често се прехвърля ту отляво ту отдясно. Мускулите на врата и самата глава често са напрегнати, а пациентът няма желание да се движи, храни, гледа и слуша. Появата на хрема, гадене и повръщане също не е рядкост.

Отшумяването на мигрената често трае с часове и се влияе добре от пълна почивка в затъмнено, тихо помещение (за разлика от другите видове главоболие, на които може да се отрази положително и смяна в обстановката или физическа активност). Страдалият от мигрена се чувства уморен, отпуснат, обезводнен, често има болки в мускулите, мисли забавено и е емоционално неуравновесен.

Клъстърно главоболие

То е по-рядко срещано, засяга мъжете 6 пъти повече от жените и за пръв път се появява най-често между 20 и 30-годишна възраст. Пушачите са по-предразположени към него и за разлика от мигрената то няма генетично обусловен характер.

Обичайно пристъпите траят от 15 минути до 3 часа, могат да бъдат по няколко пъти на ден в продължение на 3 до 15 седмици. След това може да има “затишие”, което да трае месеци и дори години преди следващия пристъп.

Този тип болка обикновено започва около очите, но бързо се пренася и по други части на главата и лицето ­ чело, нос, челюсти, зъби и др. Може да е съпроводена от сълзене на очите и назална конгестия (запушване на носа). Употребата на алкохол, излагането на рязък студен или горещ вятър могат да предизвикат такъв тип главоболие. Най-често липсват гадене и повръщане. По време на криза човек е напрегнат и възбуден.




следва: лечение

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.