zdrave.bg
Хипертония
»причини
причини... при жените изпреварва тази на мъжете.

наследственост ­ смята се, че тя е една от основните причини за появата на есенциална АХ.

Посочените дотук рискови фактори не могат да бъдат контролирани, но има такива, които подлежат на контрол и това е от особена важност с оглед предпазване от АХ и нейното лечение. Такива са:

затлъстяване и наднормено тегло ­ при увеличена телесна маса сърцето изтласква по-голямо количество кръв, за да се снабдяват с кислород и хранителни вещества клетките в организма. Това води до повишаване на артериалното налягане.

прекален прием на сол и чувствителност към усвояването на натрий (основен елемент в готварската сол) ­ някои хора са по-чувствителни към приема на този елемент и той се задържа в по-голямо количество в техния организъм, което води до задържане на повече течност и до появата на повишено кръвно налягане.

намален прием на калий ­ той е елемент, който има основна роля при баланса на количеството на натрий в клетките на организма. При намален прием или намалена задръжка на калий в клетките се натрупва повече натрий и това води до задържане на повече течност и повишаване на кръвното налягане.

намалена двигателна активност ­ при хората, които се движат недостатъчно, нараства рискът от наднормено тегло. Освен това често при тях сърдечната честота в покой е по-висока от физически тренираните и това води до по-голям сърдечен дебит и повишено артериално налягане и в покой.

повишено ниво на холестерол и мастни киселини ­ това благоприятства отлагането на тези вещества върху стените на артериалните съдове (т.нар. атеросклеротични плаки), което прави стените нееластични, резистентни на натиск и води до повишаване на кръвното налягане.

тютюнопушене ­ веществата в цигарения дим стимулират процеса на отлагане на атеросклеротични плаки по стените на артериите. Никотинът има и свойството да свива кръвоносните съдове.

злоупотреба с алкохол ­ механизмът...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.