zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрози... - остеоартроза може да се развие в хода на някои възпалителни ставни заболявания-ревматоиден артрит, септичен артрит и др. , които водят до увреждане на ставния хрущял.

Вторична артроза може да се развие при
• скъсен долен крайник,
• неправилно заздравяло счупване на кости,
• плоскостъпие,
• изкривяване на гръбнака,
• асиметричен таз,
• промени във формата на коленните стави,
• вродени или придобити деформации на тазобедрената става в резултат на прекарани заболявания и др.

Оплакванията при остеоартроза са твърде променливи и зависят от вида на засегнатите стави, от продължителността на болестния процес и от неговата интензивност.

болка - това е основният симптом на остеоартрозата. Първоначално тя се появява след натоварване на ставите и се облекчава след почивка. Болката е в засегнатата става, но понякога точното й място се определя трудно. Болката може да се разпространява (както е при артрозата на тазобедрената става). С напредването на заболяването болката може да се яви при минимално движение и даже при покой. В напредналите стадии тя събужда пациента и по време на сън. Обикновено се усилва непосредствено преди промяна на времето.

Ставна скованост - характерно оплакване е сковаността при събуждане сутрин и след периоди на обездвижване през деня. Тя обикновено е с продължителност до 15 минути. Много рядко може да има и обща сутрешна скованост, както при възпалителните ставни заболявания.

Ограничаване на движенията в засегнатите стави - наблюдава се при прогресиране на заболяването. Това се дължи на увредените ставни повърхности и на мускулния спазъм. До ограничение на движенията води и уплътняването на ставната капсула, механичното блокиране от големи “шипове”, както и от наличието на свободни вътреставни тела (т.нар. ставни мишки).

Деформиране на ставите - то се наблюдава в по-късни стадии на заболяването и може да се дължи на възпаление на ставната капсула, на събиране на течност в...




 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.