zdrave.bg
Артрит и артроза
»ревматоиден артрит
ревматоиден артрит...

Характерно е засилването на болката през втората половина на нощта и сутрешната скованост на ставите, като раздвижването е болезнено. Твърде рядко след първия пристъп болестта стихва спонтанно. По-често настъпва временно подобрение (ремисия). При ново изостряне се обхващат нови стави, но често се усилва възпалението и на вече засегнатите стави. Заболяването приема неблагоприятен ход обикновено след четвъртия пристъп.

Ставите постепенно се деформират, а движенията в тях се ограничават. В много случаи настъпва обездвижване на ставите, като околоставната мускулатура атрофира.

При ревматоидния артрит не се засягат ставите на таза и гръбначния стълб. Твърде често в областта на лактите и вътрешната страна на ръката се образуват характерни подкожни възли.

Пораженията на вътрешните органи се изразяват с развитие на
• плеврит (възпаление на обвивката на белия дроб),
• перикардит (възпаление на сърдечната торбичка),
• миокардит (възпаление на сърдечния мускул),
• ирит (възпаление на окото).
Най-сериозното усложнение е засягането на бъбреците, в които се развива възпалително-деструктивен процес с оформяне на нефросклероза (сбръчкване на бъбреците) и поява на прогресираща бъбречна недостатъчност.

Лечението
се състои в обездвижване на засегнатите стави през острия период и в противодейстаие на неправилното положение на крайника и на сковаването (например китката се шинира, за да не се свива надолу и встрани). Препоръчват се изправителни упражнения, с които се противодейства на свиването на пръсти, китки и колена.

Лекарственото лечение включва употреба на противовъзпалителни медикаменти от т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Използват се и т.нар. бавнодействащи противоревматични средства, които са широка гама от медикаменти. Ако и тези средства не дадат ефект, се пристъпва към лечение с т. нар. кортикостероиди (медикаменти, производни на хормоните на кората на надбъбречните жлези).

Прогнозата...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.