zdrave.bg
Болката
»как се възприема
как се възприема... , увреждащи тъканите дразнения. Последните могат да бъдат от различно естество - химически, механични или електрически. Стимулът за болка може да бъде ефективен и при дразнене на неболкови рецептори. Например, при достатъчно силно дразнене на рецепторите за допир, за температура и др., също може да се отчете болка. От тези периферни възприемащи структури болковият импулс тръгва по нервните влакна към гръбначния мозък, където се осъществява първичната обработка на информацията. След това тя се ретранслира до определени зони на главния мозък (таламус, лимбична система, кора и др.), в които болковите сигнали се дообработват, анализират, отчитат и се реализира съзнателното чувство за болка и отговорните поведенчески реакции.

Човешкият организъм осъществява провеждането и усещането на болковите стимули с помощта на специфични вещества, които се отделят в него при болково дразнене - т.нар. болкови медиатори и модулатори. Те определят чувствителността на ноцицепторите, а участват и в медиацията (предаването) на болковите сигнали между различните звена на нервната система, отговорни за обработката на информацията. Ролята на такива медиатори и модулатори на болковата чувствителност в организма играят различни вещества и най-вече т.нар. простагландини (PGE1и PGE2), но също и брадикининът, субстанция р, хистаминът и др.

Простагландините изпълняват различни функции. Те са вещества, които имат краткотрайно действие и се проявяват като локално действащи хормони. По отношение на болката, най-общо може да се каже, че простагландините PGE1 и PGE2 "усилват" болковата чувствителност. Те се образуват от клетките на мястото на поражението, като активират много процеси, включително и болковите рецептори. Простагландините имат важна роля и при възпалението и повишаването на температурата.

Едни от най-широкоразпространените медикаменти за лечение на болката са т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които въздействат именно върху продукцията на простагландини....




 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.