»калций и витамин D
... от храната. В организма той е необходим за:
• всмукването и използването на калция;
• нормалната калцификация на скелета и зъбите;
• поддържане на невромускулната функция и различни клетъчни процеси;
• регулиране нивата на калция и фосфора в кръвта;
• мобилизиране на калция от костите.
Витамин Д се съдържа в ограничен брой храни - мазните риби (особено сьомгата), рибеното масло, яйчния жълтък. Някои храни вече се обогатяват допълнително с този важен за костната обмяна витамин - мляко, маргарин, десерти на зърнена основа, пудинги.
Основно потребностите на витамин Д се набавят за сметка на синтеза му в кожата при престой на слънце.
Излагането на слънце на откритите части на тялото в продължение на 10-15 мин., 3 пъти седмично се счита за достатъчно за набавяне на нужното количество витамин Д.
Други хранителни вещества, необходими за здравето на костите, са:
• магнезий,
• фосфор,
• калий,
• витамин С,
• цинк.
Те се съдържат в повечето храни и се препоръчват като много здравословни.
Добре балансираният хранителен режим също намалява риска от костна деминерализация. В някои случаи потребностите от калций са по-високи от количеството, което може всекидневно да се приеме с диетата. В такива случаи се предписва допълнителен прием чрез таблетки.
Периоди от живота, през които може да се наложи
приемане на калциеви добавки, са бременността и кърменето, юношеската възраст, менопаузата.
При хората, които са наследствено обременени или са на продължително кортикостероидно лечение, също се препоръчва допълнителен прием на витамини и минерали.
В хранителния режим на жената след менопаузата трябва да присъстват и т.нар.
фитоестрогени - естрогени от растителен произход, които имат профилактично въздействие и могат да намалят костната загуба. Най-богати на фитоестрогени са соята, бобовите растения, зърнените храни. Съществуват и фитоестрогенни препарати – добавка към храната.