zdrave.bg
Диета и отслабване
»диета на аткинс
диета на аткинс... сред тях са запекът и необичаен мирис на дъха. Те обаче не са чести.

Като резултат от процеса на кетозис тялото се променя от организъм, изгарящ въглехидрати, в такъв, изгарящ мазнини. Затова и според теорията на Аткинс в такова тяло започват да намаляват местата, където има натрупани мазнини – най-често бедрата, корема и задните части. Крайният резултат – намаляване на теглото.

От научна гледна точка, при консумиране на въглехидрати, захарта бързо навлиза в кръвообращението. За да отговори адекватно на процеса, тялото започва да произвежда инсулин, който дава възможност глюкозата да се съхранява в черния дроб и мускулите под формата на глюкоген, но тези места на съхранение бързо се запълват. Тогава инсулинът превръща останалите количества захар в мазнини – именно тези, от които се опитваме да се освободим.

Според теорията на Аткинс, ако тялото продължи да произвежда „твърде много“ инсулин, в опита си да се справи тялото стига до състояние на проблем в метаболизма, прерастващ в диабет. Д-р Аткинс твърди, че това състояние, следва да бъде наричано „нестабилна кръвна захар“ - защото нивото на глюкоза в кръвта рязко се увеличава, а в последствие също така рязко спада, т.е. налице са ранни показания за диабет. При кетозис, тялото изгаря излишните мазнини, и според теорията на Аткинс, постепенно си възвръща нормалния метаболизъм. Въпреки че препоръчваната диета нерядко води до покачване на холестерола, привържениците й твърдят, че скоро неговите нива се нормализират – след като теглото достигне нормални показатели.

За повечето хора, консумацията на въглехидрати не бива да надхвърля 40 грама на ден – за да може да се задейства описаният по-горе механизъм. Въпреки че Аткинс не обръща специално внимание на физическите натоварвания, при някои хора те се препоръчват – за да се достигне до кетозис. Препоръчва се засиленият прием на мултивитаминни добавки, тъй като те не произхождат от зеленчуци или плодове.

Диетичният план разрешава да се ядат много храни, за които...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.