zdrave.bg
Проблеми със съня
»сънна апнея
сънна апнея... имате симптоми на сънна апнея, обърнете се към вашия лекар, който ще ви насочи към специализиран център за изследване на сънни разстройства. Обичайно изследването включва полисомнография. Други изследвания, които могат да бъдат проведени са електроенцефалограма, електромиограма, електрокардиограма, запис с микрофон на хъркането и др.

Лечение

Лечението на сънната апнея може да варира значително от прилагането на консервативни мерки като отслабване или смяна на позицията по време на сън до хирургическа намеса.

Промени в поведението

В по-леките случаи на сънна апнея някои промени в начина на живот и в поведението по време на сън са достатъчно лечение на състоянието. Те включват:

· Отслабване
· Избягване на алкохол и сънотворни медикаменти
· Смяна на положението по време на сън, за се осигури правилно дишане
· Не на цигарите! Тютюнопушенето увеличава подуването на горните дихателни пътища, което влошава както хъркането, така и сънната апнея.
· Избягване на спане по гръб

СИПАП (CPAP) терапия

Представлява ефективен метод на лечение с т.нар. CPAP-апарати (CPAP – continuous positive airway pressure), които представляват маска, осигуряваща постоянен поток на въздух през носа по време на сън. По този начин се създава положително налягане в горните дихателни пътища и се възпрепятства запушването им.





 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.