zdrave.bg
Проблеми със съня
»нарколепсия
нарколепсия... най-често се отключва в момент на силни емеоции като изненада, смях или гняв.

- Халюцинации: Те обичайно са ясни и могат да бъдат плашещи.

- Сънни парализи: Този симптом представлява временна невъзможност за извършване на движения или говор, докато хората с нарколепсия заспиват или се събуждат. Тези епизоди обикновено са кратки и продължават от няколко секунди до няколко минути. След края на епизода хората внезапно се подобряват и могат свободно да се движат и говорят.

Диагностика

Физикалният преглед и снемането на изчерпателната история на пристъпите са задължителни за поставянето на правилна диагноза. Въпреки това нито един от основните симптоми на нарколепсията не е специфичен за нарколепсията. Специфично изследване за оценяване на състоянието на човека е полисомнография.

Лечение

Въпреки че все още не съществува дефинитивно лечение на състоянието, някои от симптомите могат да се контролират с помощта на медикаменти. Сънливостта се лекува чрез подобни на амфетамин стимуланти, докато симптомите на неправилния REM сън се контролират с антидепресанти.

Промените в начина на живот като избягването на кофеинови напитки, алкохол, никотин, преяждане и спазването на регулярен режим на сън, редовни кратки дремки (10-15 мин) през деня, редовни спортни занимания и хранения могат да допринесат за намаляване на симптомите.




следва: сънна апнея

 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.