zdrave.bg
Проблеми със съня
»безсъние
безсъние... състояние.

Лечение

Продължилото няколко дни или седмици безсъние може и да не изисква допълнително лечение освен спазването на добри хигиенни навици на сън. Ако липсата на сън ви прави неефективни по време на работния ден и у дома, вашият лекар може да ви предпише сънотворни лекарства за ограничен период от време.

Лечението на хроничното безсъние на първо място изисква лекуването на причиняващите го състояние и здравословни проблеми.

Във всички случаи трябва да спазвате правилен режим на сън и бодърстване и добра хигиена на съня – система от действия, която цели да подобри здравето на съня:

· Опитайте се да си лягате всяка вечер по едно и също време и да ставате всяка сутрин също по едно и също време. Въздържайте се от сън през светлата част на денонощието, тъй като това може да направи по-трудно заспиването вечерта.
· Избягвайте използването на кофеинови напитки, никотин и алкохол късно вечер. Кофеинът и никотинът са стимуланти и ще ви държат будни до късно, а алкохолът ще смути качеството на съня.
· Спортувайте редовно, но не правете това тъкмо преди лягане. Експертите съветват да не извършвате никакви интензивни упражнения 3-4 часа преди лягане.
· Не преяждайте късно през деня. Все пак леката вечеря може и да стимулира здравия сън.
· Спалното помещение трябва да бъде удобно, тъмно, тихо и не твърде студено или топло. Ако светлината е проблем, осигурете си маска за сън. Ако ли пък шумът от стаята не може да бъде отстранен, пробвайте да спите с тапи за уши или на приятен фонов звук.
· Всяка вечер следвайте определена рутина, за да може да се предразположите психически и физически за сън. Четете книга, слушайте музика или си вземете душ.
· Избягвайте да използвате леглото си за друго освен сън или секс.
· Ако не можете да заспите и не се чувствате сънени, станете от леглото и се заемете с нещо, което няма да стимулира вашето безсъние.





 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.