zdrave.bg
Алтернативна медицина
»традиционна китайска медицина
традиционна китайска медицина... от китайската медицина и го използват изолирано от останалите. Процедури като акупунктура, масажи и манипулации могат да бъдат полезни при лечението на определени здравословни състояния. Няколко китайски билки също могат да подпомогнат конвенционалната терапия на сърдечносъдовите заболявания и страничните ефекти на рака. Въпреки това обаче те трябва да се използват изключително внимателно, тъй като те са силно биологично активни и могат да бъдат опасни, ако се употребяват с лека ръка. Така например китайската билка „махуанг”, позната ни като ефедра, е главната съставка на някои така наречени „естествени” продукти за отслабване. По последни данни се смята, че ефедра е причинила смъртта на 22ма души и 800 токсични случая.

Какво показват проучванията

Най-проучваният елемент на традиционната китайска медицина е акупунктурата. Щом се отнася до китайските билки, съществуват само няколко добри проучвания на тази тема. Малкото събрани данни за тяхното лечебно действие е резултат от факта, че китайските билки обичайно се използват в комбинация и затова е трудно да се определи самостоятелния им ефект.

Автоимунни и възпалителни заболявания: Относително малко рандомизирано проучване на китайската билка Tripterygium wilfordii показва позитивен ефект върху хора с ревматоиден артрит. Въпреки това по-голямо проучване сочи, че билката може да причини сериозни здравословни проблеми и да увреди бъбреците, сърцето и други жизненоважни органи.

Рак: Няколко проучвания предполагат, че определени китайски билки могат да намалят обема на тумора, страничните ефекти за организма и да подобрят отговора на болния към съвременната терапия на заболяването. Въпреки това качеството на тези проучвания стои под въпрос.

Сърдечносъдови заболявания: Комбинация от китайски билки се използва за намаляване на симптомите на стабилна стенокардия, стабилизирани аритмии и за цялостно подобрение на функцията на сърцето и кръвния състав. Въпреки че съществуват известни...



следва: хипноза

 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.