zdrave.bg
Алтернативна медицина
»общ преглед
общ преглед... , и съществуват съмнения за тяхното действие и безопасност.

Освен това, практикуващите алтернативна медицина често преувеличават и изтъкват несъществуващи и непотвърдени факти, които могат да са подвеждащи. Някои дори предлагат отказ от традиционното лечение. Ето защо много лекари са консервативно настроени спрямо методите на алтернативната медицина.

Защо липсват доказателства за алтернативната медицина

Основната причина за това е, че сериозните клинични проучвания са скъпи и не се инвестира в такива – най-често с презумпцията, че вече има доказали ефективността си методи за лечение в рамките на конвенционалната медицина. Изследванията на конвенционалните лекарства и процедури са обикновено финансирани директно или косвено от правителства и/или фармацевтични компании. Проучванията в областта на алтернативната медицина по-трудно намират спонсори и за това те са по-малко като цяло. Въпреки това и тази сфера напоследък търпи развитие, като се правят все по-мащабни проучвания за доказване или отхвърляне на методи на алтернативната медицина.

Друга причина за липсата на доказателства е, че такива просто няма.

Основни направления и понятия в алтернативната медицина

• Акупунктура е метод на лечение, познат в Китай още преди 2000 години. Днес акупунктурата обхваща група от процедури, които стимулират анатомични точки по тялото чрез разнообразни техники. Най-разпространената техника е иглотерапията - пробождане на точно определени точки по кожата с тънки метални игли.

• Ароматерапията използва природни етерични масла (екстракти или есенции) от цветя, билки и дървета.

• Аюрведа е основен подход в алтернативната медицина, чиято история датира от преди 5000 години в Индия. Аюрведа включва използването на храни и билки с лечебни свойства в търсенето на духовна хармония, спокойствие и дълголетие.

• Хиропрактиката използва връзката между телесните структури, основно гръбначния стълб, и телесните функции. Тя има за цел да предпазва и лекува заболявания...



следва: акупресура

 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.