zdrave.bg
Алтернативна медицина
»общ преглед
общ преглед... използването на специална диета за лечение на рак вместо хирургична операция, лъчелечение или химиотерапия, които са препоръчани от лекар.

Основни принципи на алтернативната медицина

Повечето продукти, процедури и терапии на съвременната комплементарна и алтернативна медицина (КАМ) са изградени въз основа на някои общи принципи:

• Превенция: Една от основните философски направления в КАМ е профилактиката на заболяванията и подобряване на здравето на човека преди настъпване на самата болест.

• Естествено лечение: Изхожда от схващането, че тялото притежава свойства да се самоизлекува. Целта на лечението е именно стимулирането на тези естествени процеси.

• Активно обучение: Практикуващите КАМ хора често считат себе си за учители, които предлагат насоки за лечение. В действителност всеки човек сам прилага самите процедури и терапии.

• „Холистично” лекуване: Цялото внимание е насочено към лечението на човека като цяло, т.е. неговите физически, емоционални, социални и духовни нужди.

Защо някои лекари отричат методите на комплементарната и алтернативната медицина

Много практикуващи лекари не са запознати добре с алтернативната медицина и не се чувстват сигурни, за да я използват. Алтернативните методи на лечение не се включват в задължителния курс по медицина и затова често се пренебрегват. Напоследък обаче все повече специалисти се информират относно ползите на КАМ, тъй като проведените клинични проучвания доказват част от нейните подходи за ефективни в лечението на различни заболявания.

От друга страна обаче лекарите, практикуващи традиционна медицина, имат добро основание да се отнасят с повишено внимание, когато става въпрос за комплементарна и алтернативна медицина. Традиционната медицина се основава на лечебни техники и методи, които са били интензивно изследвани и са доказали своята безопасност и ефективност. За разлика от тях, алтернативната медицина в доста случаи използва подходи, процедури и продукти, които са малко проучени...



следва: акупресура

 
изпишете търсеното на латиница
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.