zdrave.bg
Акне
»лечение
лечение... и редовно следете състоянието си.

• Салицилова киселина: Нанесена върху кожата тя стимулира нормалния процес на остраняване на мъртвите клетки от кожната повърхност. В по-леките случаи на акне салициловата киселина подпомага отпушването на порите и предотвратява появата на пъпки. Тя няма ефект върху продукцията на себум и не унищожава бактерии. За да има ефект, трябва да се използва продължително и непрекъснато, защото нейният ефект се прекратява още в деня, след като се спре нейното нанасяне.

• Сяра. В комбинация с други вещества като алкохол, салицилова киселина и резорцинол сярата често може да бъде открита в медикаменти против акне. Обикновено тя не се използва самостоятелно поради неприятния й мирис. Все още остава неизяснено как точно действа сярата.

• Резорцинол. Заедно със сярата той е компонент на голям брой медикаменти без рецепта

• Алкохол и ацетон. Алкохолът е слаб антибактериален агент, докато ацетонът има свойството да извлича мазнините от повърхността на кожата. Въпреки това те имат малък или никакъв ефект върху акнето.

Алтернативни средства

Съществуват много билкови, органични и природни продукти, които претендират да лекуват или предотвратяват акне. Ефикасността на тези препарати е недоказана и твърде е вероятно те да нямат положителен ефект.

Когато изпълнените с гной пъпки са готови да се спукат, приложете за няколко минути върху кожата топла кърпа, за да подпомогнете процеса. Възпалените пъпки трябва да бъдат отваряни само от медицинско лице с помощта на хирургични инструменти, след което мястото се почиства и дезинфекцира. Стискането на пъпките може да утежни кожните проблеми или да причини появата на белези.

В по-сериозните случаи на акне човек задължително трябва да се консултира с дерматолог, който да прецени и при необходимост да му предпише някой от

Медикаментите с рецепта:

• Антибиотици. Съществуват два варианта за тяхното приложение: нанесени по повърхността на кожата (локално приложение) или приемани...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.