zdrave.bg
Акне
»лечение
лечение... не чоплете дефектите. Спукването на пъпките е предпоставка за разпространението на бактериите по-дълбоко в кожата. Освен това ще се получат постоянни белези.

Типичното лечение

От време на време появяващите се пъпки са нормално явление и не се нуждаят от лечение. Ако човек използва козметични продукти, най-добре е те да са на водна основа.

Насоките в лечението на акне са три:

• намаляване на продукцията на себум от мастните жлези;
• ограничаване на бактериалния растеж;
• отстраняване на горния слой на кожата с цел да се отпушат порите.

Лечението на тежките случаи на акне трябва да се провежда от специалист-дерматолог, защото терапията може да доведе до изявата на голям брой странични ефекти. Всеки лекуващ се от акне пациент трябва да следи внимателно своето състояние по време на лечението.

Хигиена

• Сапун и вода: Внимателното почистване на лицето с сапун и вода не по-често от два-три пъти на ден може да премахне прекомерния мастен секрет по повърхността на кожата. Въптеки това трябва да се има впредвид, че появилото се вече акне няма да се повлияе от този метод. Важно: агресивното търкане може да нарани кожата и да причини други кожни проблеми!

• Почистващи препарати: Съществуват голям брой почистващи гелове, сапуни и др. Въпреки популярността на някои от тях те на практика не са необходими, ако акнето се третира правилно (дори понякога могат да го влошат).

Лекарства без лекарско предписание

• Бензоилов пероксид. За леки случаи на акне може да го пробвате самостоятелно или след консултация с вашия личен лекар. Тази съставка действа като унищожава бактериите, причиняващи акне. Лечението, за да даде резултат, обикновено отнема доста време – най-малко 4 седмици (защото бензоиловият пероксид не действа на производството на себум или на отстраняването на горния слой кожа).

Възможно е, макар и в редки случаи, бензоиловият пероксид да изсуши кожата или да остави бели петна по нея. Затова го използвайте внимателно...




 
изпишете търсеното на латиница
 
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.