zdrave.bg
Бременност
»Седмици 26-30
Седмици 26-30... Тези симптоми могат да са първият признак на започваща прееклампсия – опасно състояние по време на бременност, което предизвиква високо кръвно и повишени нива на белтък в урината.

30-та седмица

За вашето бебе: То е високо вече около 43 см от главата до пръстите на краката и тежи около 1,4 килограма. Започва да контролира собствената си температура. Миглите и веждите са напълно развити, а космите на косата стават все по-дебели. Главата и тялото вече са пропорционално съразмерни с тези на новороденото. Ръцете са напълно оформени, ноктите продължават да растат.

За бъдещите майки: Матката пораства до размери, в които ви е трудно да си представите как ще издържите още 10 седмици натиска, който оказва бебето върху ребрата ви. Вероятно изпитвате лек дискомфорт в областта на таза и корема, но продължавате да качвате по около половин килограм на седмица.

Препоръки за седмицата: Мембраната, която обвива бебето (и предпазва от изтичане на амниотичната течност), обикновено не се разкъсва преди самото раждане. Все пак, ако това се случи, повикайте незабавно лекар, защото рискът от инфекции се увеличава.

Какво се случва във вас?

В края на седмия месец по тялото на бебето започва да се отлага мастна тъкан. То тежи около 1,4 килограма. Амниотичната течност започва да намалява. Ако се роди преждевременно след седмия месец, бебето ви има големи шансове да оцелее.



следва: Седмици 31-34

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.