zdrave.bg
Бременност
»Седмици 13-16
Седмици 13-16... констипацията (запека), като се движите повече и консумирате много течности, сурови плодове и зеленчуци.

15-та седмица

За вашето бебе: На дължина 13-седмичният плод е около 11 см и тежи малко повече от 45 грама. Тялото му е покрито от нежни и тънки косъмчета (наречени лануго), които обикновено опадват преди раждането. Веждите и косата започват малко по малко да растат. Бебето може дори да смуче пръста си. Костите стават по-твърди.

За бъдещите майки: При опипване матката може да бъде усетена 7-10 см под нивото на пъпа. През идните пет седмици може да направите скрийнингов тест, който измерва концентрацията на четири химични субстанции в кръвта – алфа-фетопротеина (АФП, AFP), човешкия хорион гонадотропен хормон (чХГ, hCG), инхибин А и естрогените, продуцирани от плацентата. Този тест е значително по-точен за предсказване на синдрома на Даун, отколкото изследването само на АФП. В периода от 15-та седмица до 18-та седмица може да бъде направена амниоцентеза – пренатален диагностичен тест, който изследва малка проба от амниотичната течност, направен посредством направлявана чрез ултразвук игла. Амниоцентезата е силно препоръчителна за жени над 35 години или в случай, че резултатите до момента са съмнителни.

Препоръки за седмицата: Старайте се да спите на лявата си страна, защото по този начин кръвообръщението е най-ефективно. Спането по гръб или корем след 4-тия или 5-тия месец може да натовари допълнително мускулатурата на матката и да намали кръвообръщението на бебето. Поставяйте възглавници зад вас и между краката си.

16-та седмица

За вашето бебе: То тежи около 80 г и е дълго около 12 см, измерено от главата до таза. Краката и ръцете започват да се движат. Нервната система вече функционира и мускулите реагират с леки контракции на стимулациите, които идват от мозъка му. В кабинета на лекаря може дори да чуете сърдечната дейност на плода.

За бъдещите майки: Матката е значително нараснала и тежи...



следва: Седмици 17-20

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.