zdrave.bg
Секс и здраве
»ХИВ/СПИН
ХИВ/СПИН... да живее със СПИН дълго време. След поставяне на диагнозата, при много от пациентите се наблюдава положителен ефект от помощта, предлагана от различни психични центрове, телефоните на доверието и анонимните клиники.

Профилактика

Много хора се страхуват, че могат да се заразят със СПИН при битов контакт. В действитерлност тези страхове са необосновани и обичайният контакт с хора, страдащи от ХИВІ СПИН е абсолютно безопасен.

Но съществуват редица фактори, способстващи за увеличаването на риска от заразяване при полов контакт:
- съпътстващите венерически заболявания (наричат ги още „врата за вируса”, тъй като те предизвикват рани или възпаление на лигавицата на половите органи)
- ерозията на шийката на матката (еднаква е опасна и за мъжете и за жените). При жените ерозията е „входна врата” за вируса, а опасността при мъжете е свързана с разслояването на клетките от шийката на матката, съдържащи вируса
- аналните полови контакти – те увеличават значително риска от заразяване поради високата вероятност от микротравми на лигавицата на ануса и правото черво.

За да се избегне заразяването с ХИВ е необходимо да се спазват правилата за безопасност в интимната сфера.

Ще има ли лекарство

Много бактерии и вируси, които са възбудители на инфекциозните заболявания, са доста устойчиви организми, които добре издържат на суша и влажност, горещина и студ. Затова тяхното унищожаване е свързано с прилагането на твърди мерки – химична и термична стерилизация. Когато вирусът се намира върху хирургичните иснструменти, болничните стени или в суровата храна – тези мерки са оправдани. Но ако възбудителят живее в човешкия организъм, тези мерки ще убият по-скоро неговия стопанин, а не самия микроб.

• Новите лекарства могат и да стимулират мутирането на вируса

Антибиотиците са едно от най-важните открития в медицината през миналия век. Това са първите средства, които позволяват на човек да се бори успешно с причинителите на бактериалните инфекции.

Но...



следва: хламидиоза

 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.