www.zdrave.bg/?c=n&id=5976

Отпечатай   Затвори

Защо е важно да приемаме фолиева киселина

Фолиевата киселина често е незаслужено подминавана при препоръките за прием на основни за организма витамини.
здраве.bg

Фолиевата киселина е водноразтворим витамин от група В и играе важна роля за телесните функции както при децата, така и при възрастните. Тя е необходима за жизненоважни химични реакции, които стимулират формирането на новите клетки в тъканите и органите на тялото и за формирането на нови червени кръвни телца от костния мозък. Фолиевата киселина е ключова и за здравето на нервната система и за метаболизирането на протеините, които приемаме с храната.

Човешкият организъм не може да произвежда фолиева киселина, затова трябва да я приемаме в достатъчни количества чрез храната.

Хранителни източници на фолиева киселина

Важно е да се уверим, че приемаме достатъчно фолиева киселина независимо от възрастта ни. Това е особено важен фактор за бременните и кърмещите жени, тъй като недостигът на този витамин може да се отрази негативно и на майката, и на бебето. За да сме сигурни, че си набавяме достатъчно фолиева киселина, е препоръчително редовно да консумираме следните продукти:

• Зелени листни зеленчуци

Добре е да включим в диетата си спанак, зеле, броколи, и марули. Грахът и бобовите култури също са добър източник на фолиева киселина.

• Портокалов сок

Пресните портокали и портокалов сок също са добър избор. Една чаша портокалов сок може да ни осигури от 60 до 100 мкг фолиева киселина. Други богати източници сред плодовете са пъпешите.

• Обогатени зърнени закуски и хляб

Повечето от комерсиално произвежданите зърнени закуски и хлябове съдържат добавена фолиева киселина. На порция те могат да ни доставят от 100 до 400 мкг. За да сме сигурни, че си купуваме правилните продукти, трябва внимателно да четем съдържанието на етикетите.

• Паста

Много видове паста са обогатени с фолиева киселина. Само половин купичка от италианското ястие могат да ни осигурят до 90 мкг от важното за организма вещество.

• Бобови култури, семена и ядки

Бобовите култури са богат източник на фолиева киселина със 180 мкг на купичка. Повечето семена и ядки също са добра алтернатива, включително и фъстъченото масло.

Дефицит на фолиева киселина

Дефицитът на фолиева киселина е сериозен здравословен проблем, който е доста често срещан, особено при бременните и кърмещите майки и при по-възрастните хора. Другите причини за недостига на това вещество са приема на определени медикаменти, злоупотребата с алкохол и заболяванията, при които са нарушени абсорбиращите функции на организма – като болестта на Крон и целиакията. Симптомите на дефицит на фолиева киселина се изразяват в умора, раздразнителност, забавен поток на мисълта, гингивит (възпаление и кървене на венците), диария и възпаление на езика. При децата това състояние може да доведе до спиране на растежа. Тези симптоми могат да ни показват, че има сериозни усложнения в следствие на дефицита на фолиева киселина, някои от които са:

Анемия

Фолиевата киселина е необходима за производството на червени кръвни телца. Когато нивата на това вещество са ниски, имаме недостиг на червени кръвни клетки, които да пренасят кислорода в тялото. Симптомите за анемия включват блед цвят на кожата, умора, възпаления на устата и езика, главоболие и лоша концентрация. Лечението може да се състои в прием на хранителни добавки с фолиева киселина, промени в диетата и/ или преливане на кръв с червени кръвни телца.

Родилни дефекти

За жените, които възнамеряват да забременеят, и за тези в първия тримустър от бременността е важно да приемат достатъчно фолиева киселина с храната или като хранителна добавка. Дефицитът на фолиева киселина може да предизвика дефекти на невралните пътища на плода, най-сериозните от които са увреда на нервната система и на гръбначните връзки, аненцефалия, при която има деформация на мозъка и черепа или дори липсващи части. Ниските нива на фолиева киселина при бременните могат да предизвикат и преждевременно раждане или опасни ниско тегло на новороденото бебе.

Препоръчителен дневен прием на фолиева киселина

• Възрастните и децата над 14-годишна възраст трябва да приемат ежедневно по 400 мкг фолиева киселина.
• Бебетата и малките деца на възраст от 1 до 3 години имат нужда от 150 мкг на ден.
• За децата между 4 и 13 години необходимата доза е 200 мкг.
• Жените, които планират да забременеят, трябва да се опитат да приемат по 400, а по време на бременността – по 600 мкг фолиева киселина с храната.
• За кърмачките препоръчителната дневна доза е 500 мкг.

Ако не можем да си набавяме цялото нужно количество от това вещество чрез храната, е добре да започнем да приемаме хранителни добавки с фолиева киселина.

Странични ефекти от фолиевата киселина

Токсичността на фолиевата киселина е рядко срещана, тъй като бъбреците прочистват излишните количества с урината. Ако приемаме витамин В, може да забележим, че урината ни е станала оранжева на цвят. Това е нормална реакция на тялото в опита му да се освободи от излишните количества фолиева киселина и не води до проблеми. Ако тялото не е в състояние ефективно да прочиства излишното количество, това може да доведе до отравяне с фолиева киселина. Симптомите включват стомашно разстройство, възпаление на устата, раздразнение на кожата, гадене, подуване, спазми, диария, косопад, ментални проблеми, безсъние или твърде живи сънища. Натравянето с фолиева киселина е много сериозен проблем, който изисква своевременна медицинска намеса.

Приемът на фолиева киселина с храната е важен през всички етапи от живота ни. Недостигът й може до доведе до някои сериозни болестни процеси, които да се окажат фатални, ако не се лекуват веднага.

Фолиевата киселина се свързва с превенцията на някои видове рак и понижаване риска от сърдечни заболявания. Ако изпитваме каквито и да е от посочените по-горе симптоми на дефицит, трябва да се консултираме с лекар и евентуално да започнем да приемаме хранителни добавки. Ранната интервенция ще доведе до благоприятен изход от ситуацията.



Всички права запазени 2024.
Съдържанието е интелектуална собственост на Волента ООД.
Всякаква форма на копиране, препубликуване или преразпространение, включително в електронен формат, е разрешено само след предоставено писмено съгласие от страна на Волента ООД. Фирмата не носи отговорност за каквито и да било грешки, възникнали в резултат на използване на настоящия текст, както и за стъпки, предприети от друга страна, базирани на препоръки и предписания, налични в текста или каквато и да било част от материалите, публикувани в интернет сайта www.zdrave.bg и печатното издание “здраве.bg”.
Здраве.bg е запазена марка на Волента ООД.