www.zdrave.bg/?c=n&id=1897

Отпечатай   Затвори

Главоболието е важен показател за здравето

здраве.bg

Лекарите обичат да наричат главоболието “куче-пазач” на здравето. Ако главата ни боли, това означава, че организмът изпраща сигнали за същестуването на някакъв проблем. Обикновено се опитваме за заглушим тази болка, като използваме някакви медикаменти, без да сме наясно с истинската причина за болката.

Главоболието си има свой “характер”. Причините за него може да ни изглеждат ясни, но най-добре е да се допитаме до своя лекар. Ако му опишем подробно нашето оплакване, къде именно е болката, каква е и през коя част от денонощието възниква, той има реалната възможност да постави по-точна диагноза.

Любопитен факт е, че съществуват около 50 болести, при които цефалгията (така се нарича главоболието на медицински език) е единственият или главен симптом.

Боли ни половината глава.
Това е най-яркият признак на мигрена (в древността са го наричали хемикрания, което в превод означава “половината на главата”). Болката е пулсираща и се увеличава при движение на главата. Страдащият изпитва потребността да се скрие на тихо място от всички. Мигрената се отнася към първичните болки в главатаq т.е. това е самостоятелна болест, която може и трябва да се лекува.

Остри едностранни болки.
Най-голяма част от хората, изпитващи подобни кластерни болки в областта на челото и очите (те се зачервяват и сълзят), са мъжете над 30 години, особено пушачите. Пристъпите могат да започнат с цигарата или дори с малка доза алкохол, а също с рязка смяна на климата. Те винаги са мъчителни, страдащият буквално не може да стои на едно място, а обезболяващите средства не помагат за дълго време. Природата на тези болки не е достатъчно добре изучена, но специалистите ги отнасят към съдовите.

Силна болка в цялата глава.
Петна пред очите и усещане за висока температура могат да се появят при рязко повишаване на артериалното налягане. В този случай е задължително то да се премери и да се вземат мерки. Хроничните хипертоници по-често страдат от подобно главоболие сутрин, а към средата на деня изпитват облекчение. При намалено налягане болката е стягаща и се съпътства с гадене и сънливост. Главоболието е силно изразено в областта на слепоочията и темето. Болката в областта на тила, появяваща се сутрин, може да бъде свързана с хипотонията (ниско артериално кръвно налягане).

Постоянни силни болки в областта на челото.
Те се засилват при навеждане на главата или кашляне, появява се и повишено вътречерепно налягане. Още един характерен признак е болката при движението на очите. От подобни болки страдат най-често жените с наднормено тегло.

Главата не само ни боли, но и ни се вие свят.
Трябва де се провери дали всичко е наред с шийния отдел на гръбначния стълб. Нередностите с тази част практически винаги причиняват главоболие, например при четене в неудобна поза, спане върху неправилна възглавница или носене на тежка чанта на рамото. Болката е по-силна в областта на тила и шията, но понякога може да е в очите и слепоочията.

Усещане за притискане в менгеме.
Това е характерен признак на т.нар. главоболие от напрежение. То възниква след дълга седяща работа, седене в неудобна поза, неприятни емоции, многочасово пребиваване пред компютъра или телевизора. Боли ни цялата глава, състоянието ни не се променя при физическо натоварване (например изкачване на стъпала), светлината и силните звуци не увеличават болката. Пристъпът продължава не по-малко от половин час. От този вид главоболие се оплакват 54% от всички страдащи от някакъв вид болка в главата.

Боли ни не толкова главата, колкото лицето.
Причините трябва да се търсят в заболявания на носа, зъбите, ушите и очите. Резки болки в областта на долната и горна челюст се появяват и при нервно възпаление.

Главоболието не е нещо, с което трябва да се примиряваме. Но преди за посегнем към обезболяващите таблетки е препоръчително да приемем някакъв растителен препарат с мек успокояващ ефект (валериан, глог, дяволска уста). Той може да се окаже достатъчен, ако болката е предизвикана от стрес или напрежение.

Масъжът (общ или в областта на врата) също помага за премахване на болката.

Ако пък е предизвикана от недостиг на глюкоза в кръвта, минава по-лесно, като хапнете нещо.

Ако болката е свързана с ниското кръвно налягане, чаша силен и подсладен чай ще подобрят състоянието, а ако се дължи на спазма в съдовете - трябва да се приеме спазмолитик (например но-шпа).

Постоянното и неконтролирано приглушаване на главоболието е неправилно, защото главата може да боледува от самите таблетки, съдържащи най-често ацетилсалицилова киселина (аспирин), кофеин, метамизол.(а)



Всички права запазени 2024.
Съдържанието е интелектуална собственост на Волента ООД.
Всякаква форма на копиране, препубликуване или преразпространение, включително в електронен формат, е разрешено само след предоставено писмено съгласие от страна на Волента ООД. Фирмата не носи отговорност за каквито и да било грешки, възникнали в резултат на използване на настоящия текст, както и за стъпки, предприети от друга страна, базирани на препоръки и предписания, налични в текста или каквато и да било част от материалите, публикувани в интернет сайта www.zdrave.bg и печатното издание “здраве.bg”.
Здраве.bg е запазена марка на Волента ООД.